Сьомий двотисячник

Ходили взимку і отримали велику насолоду на горі Мунчель:

Мунчел – сьомий двотисячник України

Мунчел сьома за висотою гора в Україні. Розташована між вершинами Дземброня та Бребенескул у Чорногірському хребті. Висота, яка фігурує у різних джерелах, відрізняється цифрами. На деяких картах та у тритомному виданні Географічної енциклопедії України (1990 р.) її висота перевищує дві тисячі метрів (2002 – 2005 метрів). На інших картах – її висота менша за дві тисячі, десь близько цифри 1998 метрів. А яка висота гори насправді?

Мешканці навколишніх сіл, наприклад села Дземброня, такої назви, як Мунчель чи Менчул не знають . Вони називають її Розшибеник.

У 2009 у мене виникла думка, що склавши двометровий тур (піраміду з каменів) на верхівці цієї гори, ми гарантовано будемо мати сьомий двох тисячник. Але у мережі я побачив інформацію, що цією ідеєю опікується і організовує волонтерів одна з громадських організацій Івано-Франківська. Ці “Скарабеї” збиралась штучно збільшити гору на 2.5 метри, аби та увійшла до списку українських гір-двотисячників. Плани-планами, але коли я восени 2009 піднявся на Мунчел, ніякої великої піраміди я не знайшов...
До цієї ідеї ми повернулись у травні 2014 року. Піднявшись на Мунчел, ми з друзями почали складати тур на честь героїв “Небесної сотні”. Усіх знайомих та незнайомих, хто збирався на Мунчел, ми агітували додати хоч камінчик у цю піраміду.
 


Але у вересні 14-го року піраміда ще не “тягнула” на два метри.



І ось 3-го січня 2016 року, коли ми піднялися на верхівку Мунчеля, отримали велике задоволення побачивши двох метрову кам'яну піраміду, вкриту снігом.
У травні цього року плануємо закріпити почату роботу, розширити та ще збільшити пам'ятний тур на верхівці Мунчелю.


Приєднуйтесь, додайте свій камінчик у добру справу!