А чому саме Дземброня

Перший раз я потрапив в Дземброню у 1993 році. Разом з родиною та друзями ми з сусіднього села Бистрець, вирішіли піднятись до руїн польської обсерваторії на Чорній Горі (гора Попіван).Кінець липня, спека на сонці, а тут ми потрапили у широку долину річки Дземброня, вздовж потоків на берегах якої росли величні смереки, повітря було насичене пахощами хвої та стиглої суниці. Присівши перепочити на берегу стрімкого потоку, від якого віяло прохолодою та свіжістю, я відчув якусь насолоду. На рівні інтуїції , мені було дуже добре, я закохався у цю долину, цю річку, гомін потоку, високі смереки, пасовиська та хребти навкруги...

За гороскопом я рак, а як відомо, людям з цим знаком властиво робити висновки, приймати рішення і взагалі жити покладаючись у більшій мірі на інтуїцію. Але це можливо проаналізувати і пояснити причини цих висновків. То ось мій аналіз “інтуїції” у випадку з Дзембронею, або десять основних причин “Чому”.
  1. Дземброня - найвище гірське село в Україні. Воно не скупчено у одному місці, окремі садиби розташовані на відрогах і грунях Чорногори, самого високого хребту Українських Карпат. Так, у цьому селі знаходиться хата на висоті більш, як тисяча метрів над рівнем моря. Це найвища хата в Україні, де проживають круглий рік. Наша “Київська оселя” знаходиться на висоті дев'ятсот метрів, що дорівнює висоті найвищих вершин, наприклад,в околицях Яремче.
  2. Широка долина річки Дземброня,де окремими хуторками розкинулось гуцульське село, вбирає у себе сім значних потоків. Завдяки цьому, мандрівка по кожному з цих потоків – це окремий цікавий маршрут, з унікальними природними пейзажами і пам'ятками, цікавою історією і своїм різноманіттям. На сьогодні, описів цих маршрутів практично нема. Але тим вони стають ще цікавішими, мандрівник стає першопроходцем диких зарослих стежок, прижимів та переправ через річки і потоки, відкриває для себе загадкові скелі-останці, печери під ними захаращені жерепом. Тому маршрути в Дземброні особливо популярні серед поляків та інших іноземців, ячкі шукають незайману природу.
  3. Унікальні оздоровчі властивості природних ресурсів: найчистіше, насичене пахощами хвойних лісів, квітучих полонин, повітря; прозора кришталево-чиста вода потоків та джерел дають можливість очистити організм від накопичених шлаків; міцний здоровий сон, зміна вражень дають можливість буквально на наступний день після приїзду забути міську метушню та всі домашні та виробничі проблеми; можливість активного оздоровлення за рахунок динамічного перебування у геологічно-активній місцевості. Недарма серед місцевих мешканців поширена впевненість в оздоровчій дії Чорногори та окремих її вершин чи скель. А серед науковців – істориків та археологів, поширюються докази про до християнські капища білих горватів у ціх місцях.
  4. Харчування натуральними екологічно-чистими продуктами (домашні гірське молоко, різноманітні сири, гуслянка та інші молочні продукти). Можливість наситити організм унікальними природними вітамінами та мікроелементами місцевих гірських ягід (суниці, чорниці, брусниці, малина, ожина), грибів, гірського меду, карпатських чаїв з цілючих трав, та квітів, настоянок з коренів та плодів гірських рослин. Все це можна придбати за розумні гроші, а дещо назбирати самостійно.
  5. Побачити та зануритись у самобутній національний колорит гуцульської глибинки. Тут збереглися народні традиції у спілкуванні, одязі, піснях-коломийках, побуті та архітектурі. Прийняти участь у святкуванні традиційних свят та обрядів, які відбуваються на протязі цілого року.
  6. Хоч добиратися останні 15 кілометрів до Верхньої Дземброні приходиться по дорозі без покриття, цей недолік водночас є і перевагою. Це дає можливість відсіяти випадкових людей, пройти через деякі труднощі, щоб потрапити у справжній райський куточок.
  7. У Дземброні цікаво і є що робити у всі сезони року. Кожна пора року по-своєму приваблива. Взимку – можливість прогулянок та мандрів на лижах по незайманому снігу з спусками на сноубордах чи скі-турі. Найяскравіше святкування Різдва, Маланки, колядницькі ходи та співи. Навесні – умови високогір'я, коли на вершинах та гребенях Смотрича та Попівана ще багато снігу, а внизу - перші весняні квіти, з'являється перше листя на деревах, квітне смерека. Літо, з найкращими умовами для піших мандрівок, скандинавської ходьби, прогулянок на збір ягід, грибів та лікарських рослин. Осінь, з її кольоровим різномаїттям, копицями сіна на полонинах та пахощами стиглих трав, вранішніх туманів та “солодкого” диму.
  8. Дземброня та її околиці багата на різноманітні пам'ятки. Це і природні причудливі скелі-останці, унікальні високогірні болота, гірські озера – Марічейка та Бребенескул, велетенські, більш як сторічні, смереки, а інколи можно зустріти і п'ятисот річні буки. Багато історичних пам'яток як у самому селі, так і навкруги. На маршрутах зустрічаються залишки першої Світової війни (окопи, бліндажі, осколки фугасів та шрапнель), саме через Дземброню проходив Брусилівський прорив у далекому 1916 році.... Хрести та поховання нагадують про героїв-повстанців УПА, а у лісах ще збереглися і їх криївки. Чорна гора – Попіван – та руїни польської обсерваторії є мекою для туристів у всі часи. Пам'ятками є і старі гуцульські хати, криті гонтою і з дуже характерною архітектурою. Є нова і стара православна церква, греко-католицький чоловічий монастир, а недалеко жіноча відпочинкова хата-монастир цієї ж конфесії. Відносно недалеко є ущелина, яка являє собою єдине у Європі місце, де природно росте кедрова сосна європейська. Ще навкруги дуде багато і інших цікавих місць та пам'яток. Але про це – окремо...
  9. Спілкування з мешканцями Дземброні дає відчути справжній колорит гуцулів та Гуцульщини. Дзембрінська говірка є достатньо унікальною і водночас характерною для всього гуцульського краю. Мешканці Дземброні мають унікальну дотепність , можуть дуже кумедно розповісти різні історії та бувальщини. Для мене вони багато в чому є прикладом для у знанні традицій, мови, своєї історії та історії України.
  10. Дземброня є сакральним місцем. Недарма з стародавніх часів тут оселялися волхви та влаштовували свої капища. І зараз у Дземброні діють храми різних конфесій. Це і чоловічий греко-католицький монастир Васильян, жіночий відпочинковий монастир, православна церква Київського патріархату з маленького храму скоро перемістиця до нового, збудованого на пожертви як місцевих мешканців, так і відпочиваючих. Помолитись можливо і в старих чи нових капличках.
Все вище перераховане і ще багато-багато іншого є приводом як для мене, так і для багатьох моїх друзів та однодумців, ще і ще приїздити до милої Дземброні та мандрувати її лісами, полонинами та горами, насолоджуватись усіма багатствами цього казкового краю.
Приїздіть і Ви - отримаєте незабутні враження і справжню насолоду!